( ... товарів )

ПП «Абсолют Центр»: обладнання для свинокомплексів, свиноферм, свиноводства та тваринництва

АБСОЛЮТ ЦЕНТР: Головна » Статті » ІСТОРІЯ » Історія розвитку свинарства
УкраїнськаРусский
Субота, 18 лист. 2017
Циклевка паркета недорого

Коротка історія розвитку свинарства

Оцініть матеріал
(5 голосів)

Свині були для людей корисними тваринами з прадавніх часів. На думку вчених вже близько 6000 років тому свиней використовували в господарстві, але їм не надавали великого значення як цінному джерелу м'яса. У стародавньому Єгипті тільки найбідніші жителі використовували м'ясо свиней в їжу. Переважно свині втоптували в землю свежепосеяне насіння сільськогосподарських рослин. Напевно, через їхню поведінку, зневажливе ставлення до цих тварин переносили навіть на людей. Наприклад, пастухам свиней в Єгипті було заборонено навіть заходити до храмів.

Зовсім по-іншому цінували свиней древні греки та римляни. Саме вони, згідно з історичними описами, почали застосовувати і розвивати особливі методи й правила утримання і вирощування свиней та започаткували свинарство як таке. Римський вчитель Фарро описує, що близько 100 р. до н.е. свиней утримували великими стадами, вони випасалися на відкритих територіях, і були привчені виходити і заходити в загони по сигналу сурми пастуха. Римський історик Пліній-старший описує, що вища римська знать використовувала в їжу особливо смачне м'ясо свиней, яких спеціально привозили в Рим із Сардинії.

Інші народи, наприклад галлійці та германці, також цінували м'ясо свиней. Згідно з історичними описами, у володінні Карла Великого перебували від 300 до 600 свиней, яких утримували і відгодовували в довколишніх лісах. Проте з часом у зв'язку з сильним знищенням лісів в Європі та зменшенням кількості природного корму загальне поголів'я свиней значно скоротилося, і свинарство занепало. Тільки з початком промислової революції, в 18-19 столітті промислове утримання свиней знову набуло значення. Збільшений і концентрований (у великих містах) попит на м'ясо і жир потребував зовсім іншого підходу до утримання свиней. Тварин більше не тримали стадами в лісах, їх утримували селяни в загонах недалеко від великих міст або ж свині жили як домашні тварини на задніх дворах селянських угідь. Свиней цінували як корисних поглиначів садових і домашніх харчових відходів. При цьому вони часто були джерелом невеликого додаткового доходу, і давали своїм господарям м'ясо, ковбасу і сало, а часто саме свиня була гарантією, що родина не помре від голодної смерті.

Зі зростанням життєвих стандартів, змінилися і потреби, і кількість населення. Прогрес у сільському господарстві дав змогу утримувати все більшу кількість тварин на відносно невеликій території.

Перші успішні кроки в цілеспрямованому свинарстві зробили в 18 столітті англійці. Вони почали продуману селективну роботу і розробили основні правила інтенсивного свинарства. В умовах сприятливого м'якого клімату англійці схрестили місцеві породи свиней зі свинями зі Східної Азії та із Середземномор'я. У результаті такої селекції виникла швидкозростаюча, плодюча порода англійського Ландрасса, яка послужила основою для подальшого виведення всіх європейських порід свиней.

Застосовуючи методи цілеспрямованої селекції, людина постійно працювала над зміною природних якостей цієї тварини з метою поліпшення виробничих показників, підвищення економічної ефективності свинарства. Таким чином, вдалося навіть змінити зовнішній вигляд і будову тіла свині - воно стало менш сальне і більш витягнуте.

Зміна будови тіла свині в результаті цілеспрямованої селекції.

Особливістю свиней як виду тварин є наявність відносно невеликого вибору різних порід. Сьогодні у світі перевага віддається споживчим звичкам місцевого населення. Наприклад, в США вирощують короткі і сальні породи Duroc, Jersey, Chester Whites, Hampshire. В Європі у зв'язку з іншими споживчими звичками і уподобаннями (перевагу надають нежирному м'ясу) вирощують німецькі, датські, бельгійські Ландрасси, Пітрейни, Дюрк та гібриди на їх основі. Але в промисловому свинарстві використовують виключно тварин, отриманих методом схрещування і гібридизації. Ці тварини значно продуктивніше чистих порід і поєднують в собі кращі їх якості.

Високопродуктивні гібриди на свинокомплексах Європи та Америки були отримані завдяки величезним фінансовим інвестиціям і є продуктом багаторічних наукових досліджень та високоефективної цілеспрямованої селекційної роботи.

Якщо Ви хочете скористатися плодами цієї праці – використовуйте для розведення тільки високопродуктивних тварин сучасної селекції. Сучасні свині-гібриди з Данії дають величезну фору за всіма показниками свиням української селекції. Замість 12 поросят Ви отримаєте 15-16. Замість 700 гр приросту ваги на відгодівлі Ви отримаєте 1000-1100 гр.

джерело: www.agrotex.com.ua

Онлайн-консультація

Онлайн-консультація

Графік роботи

понеділок-п'ятниця: з 900 до 1700
субота, неділя: вихідний

Центральний офіс

м.Львів, 79040
вул.Конюшинна,6
+38 (032) 261 13 36

Спілкуйтесь з нами в мережі

Описи і фотографії товарів належать приватному підприємству «Абсолют центр». Будь-яке цитування та передрук при обов'язковому розміщенні посилання на сайт ABSOLUT.LVIV.UA.