Кастрація свиней

Причини кастрації

castrУ Північній Америці обов'язково каструють усіх свиней, залишаючи лише декількох самців для подальшого племінного запліднення. В основному кастрацію проводять з двох причин. Перша – поведінка. До моменту статевого дозрівання і досягнення великих розмірів, кнури починають вести себе агресивно по відношенню один до одного, і впоратися з ними набагато важче, ніж з кнурами приблизно того ж віку. Друга, важливіша причина, полягає в тому, що некастровані кнури у віці статевого дозрівання (при вазі понад 100 кг) виділяють неприємний запах, який не зникає після забою свиней і просочує м'ясо наскрізь.

Неприємний запах пов'язаний з гормонами, що виробляють залози кнура: андростенон і skatole. Андростенон – стероїд, що утворюється в семенниках кнура та концентрується в слинних залозах, де перетворюється у феромон. Феромон приваблює свинок і свиноматок в процесі запліднення. Андростенон також відкладається в жирових тканинах кнура, і «вивільняється» при високій температурі в процесі приготування свинини, тому м'ясо починає неприємно пахнути. Skatole – гормон, що виробляється бактеріями в задній кишці кнура. Він всмоктується в стінки кишківника і проникає в кров, потім перетворюється в печінці та виділяється в жирову тканину.

Процедура кастрації

Американська Асоціація Ветеринарів (ААВ) вважає, що кастрація дійсно допомагає контролювати агресію кнурів і рекомендує проводити процедуру кастрації за 5 днів до відлучення поросят, щоб загоєння відбулося до переведення поросят на окремий майданчик. Фахівці ААВ також стверджують, якщо каструвати порося старше 28 днів, то необхідно застосовувати анестезію, а саму операцію повинен проводити хірург.

Твердження про переваги ранної кастрації поросят має наукове обгрунтування. Експерименти показали, що 2-х тижневі поросята в процесі кастрації проявляють менше ознак болю, ніж 7-тижневі поросята. У результаті іншого дослідження з'ясувалося, що поросята-сосуни, кастровані у віці 1 дня до відлучення, росли повільніше, ніж кастровані на 14 день. Це означає, що дуже рання кастрація призводить до збою в період лактації. Всі ці дослідження підкріплені практикою фермерів і технічних працівників господарств. В результаті доведено, що каструвати поросят найкраще у віці 4-14 днів. Кастрація після 3-го дня дозволяє поросятам вже отримати певну дозу молозива і звикнути з «розкладом» годування. Також працівники ферми можуть швидко ідентифікувати поросят, схильних до пахової грижі.

Переваги ранньої кастрації в тому, що порося менше пручається, відчуває менше болю, а кровотеча після процедури не така сильна. Рано кастровані поросята будуть мати можливість отримувати антитіла з молозивом свиноматки, що знизить ризик виникнення інфекції до відлучення. Кастрацію маленьких поросят здатна здійснити одна людина без помічників. Найбільш важливий аспект проведення кастрації – досвід і навички людини, що проводить операцію. Процедурі кастрації повинні навчати ветеринарів і інших фахівців в галузі свинарства.

джерело: www.agro.su